Media

HomeBlogCOVID19: Gestionarea deșeurilor medicale

COVID19: Gestionarea deșeurilor medicale

Deșeurile medicale sunt tratate diferit de restul deșeurilor menajere. Prin deșeuri medicale înțelegem totalitatea resturilor organice și anorganice rezultate din activitățile medicale, care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea umană.

În timpul pandemiei, multe țări clasifică toate deșeurile spitalicești ca infecțioase, supraîncărcând capacitatea actuală de eliminare în condiții de siguranță. De asemenea, în multe țări în curs de dezvoltare singura soluție disponibilă este aruncarea deșeurilor medicale în depozitele de deșeuri sau depozitarea lor temporară.

Acest articol este o transcriere a mesajului video înregistrat de Președintele ISWA, Antonis Mavropoulos, în care ne prezintă punctul de vedere în ceea ce privește eliminarea deșeurilor medicale în depozitele de deșeuri.

Bună dimineața!

Astăzi vom discuta despre eliminarea deșeurilor medicale în depozite de deșeuri în timpul crizei COVID-19.

De ce este nevoie să discutăm despre acest lucru?

Deoarece, în timpul pandemiilor, deșeurile medicale sunt o altă potențială sursă de infecții.

Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt colectate, tratate și eliminate în siguranță.

O altă problemă suplimentară pe care o avem în timpul crizei, este că în timpul pandemiei – în ciuda practicilor obișnuite de a separa deșeurile spitalicești în infecțioase și neinfecțioase -, de obicei, considerăm toate deșeurile spitalicești ca infecțioase, aplicând principiul precauției.

Așadar, ceea ce trebuie să asigurăm, este că cantitățile crescute de deșeuri medicale – în comparație cu perioadele normale – trebuie să fie tratate și eliminate în siguranță.

Uneori, în țările dezvoltate acest lucru înseamnă că o parte din deșeurile medicale nu pot fi absorbite de unitățile de tratare a deșeurilor medicale și trebuie eliminate în depozitele de deșeuri.

Pe de altă parte, în țările în curs de dezvoltare, în multe cazuri, avem o lipsă de sisteme de tratare a deșeurilor medicale, astfel încât depozitele de deșeuri sunt din nou locul de depozitare final pentru acest tip de deșeuri infecțioase.

Eliminarea în depozitele de deșeuri trebuie făcută într-un anumit mod. Acesta este subiectul discuției noastre de astăzi.

Înainte de a merge mai departe, trebuie să ne amintim că deșeurile de îngrijire medicală implică pericole grave cum ar fi:

 • prezența agenților infecțioși
 • compoziția chimică genotoxică sau citotoxică
 • prezența substanțelor chimice toxice sau periculoase
 • posibil prezența produselor farmaceutice biologic agresive
 • posibil radioactivitate

și în cele din urmă în multe cazuri obiecte ascuțite utilizate.

Trebuie să ne asigurăm că toți lucrătorii din depozitul de deșeuri sunt protejați de aceste pericole.

Așadar, informarea acestora despre eliminarea deșeurilor, a deșeurilor medicale este un element foarte important înainte de orice altceva.

Deci, de unde începem?

Regula nr. 1: mai sigur, mai bun.

Acest lucru înseamnă că, dacă nu există un tratament termic disponibil pentru deșeurile medicale, atunci prima noastră opțiune este de a le elimina într-un depozit de deșeuri sanitare, un depozit care a fost construit și operat corespunzător cu toate măsurile de control al poluării mediului ale unui depozit sanitar.

Dacă un astfel de depozit sanitar nu este disponibil, trebuie să găsim cel puțin ceea ce numim un depozit amenajat, o groapă cu unele, dar nu toate elementele care determină măsurile de protecție ale mediului unui depozit sanitar.

În orice caz, dorim să evităm eliminarea deșeurilor medicale în depozitul de deșeuri menajere. Aceasta trebuie să fie restricție sigură pentru toate activitățile noastre.

Regula nr. 2: fără contact.

Principalul nostru scop în timpul eliminării deșeurilor medicale în depozitele de deșeuri este să ne asigurăm că

 • în primul rând: lucrătorii cu deșeuri nu vor fi în pericol în timpul activităților de eliminare,
 • în al doilea rând: odată ce deșeurile medicale sunt aruncate, niciun om sau animal să nu poată ajunge la acestea.
 • Și, desigur, regula numărul trei: nu ar trebui să aruncăm deșeurile medicale prin operațiunile obișnuite de depozitare a deșeurilor.

În cazul în care deșeurile medicale sunt aduse în locul de eliminare,

 1. lucrătorii cu deșeuri ar trebui informați și, dacă este posibil, să ia măsuri speciale, cum ar fi purtarea măștilor și mănușilor,
 2. în orice caz, lucrătorii ar trebui să țină distanță și să evite orice contact direct cu deșeurile,
 3. deșeurile ar trebui descărcate cât mai aproape de zona de deversare, ceea ce înseamnă că nu dorim să descărcăm deșeurile departe de zona de basculare și să le transferăm din nou, deoarece vântul le-ar putea împrăștia,
 4. trebuie să aruncăm deșeurile imediat după descărcare, nu dorim ca deșeurile infecțioase să fie blocate ore întregi în grămezi care așteaptă să fie aruncate, deoarece aceasta este o sursă de infecție pentru animale, păsări și oameni, în special în cazul în care sunt lucrători cu deșeuri.

Să trecem la regula numărul patru!

Principiul general pentru aruncarea deșeurilor medicale în depozitele de deșeuri este ca acestea să ajungă în adânc și să fie izolate.

Există patru modalități de a face acest lucru:

În primul rând: să puneți deșeurile medicale în zona de basculare zilnică. În al doilea: să se folosească o parte veche a depozitului.

În al treilea: crearea unei gropi speciale pentru deșeurile medicale.

Și al patrulea: încapsulare.

Vom vorbi în detaliu despre aceste patru moduri.

Să începem cu prima modalitate: să aruncăm deșeurile în zona de basculare.

În acest caz, mergem în zona de basculare unde avem operațiunile noastre zilnice și săpăm o groapă superficială pe partea inferioară a zonei de basculare.

Îl umplem cu deșeuri medicale, îl acoperim cu sol și, deasupra, vom construi noile straturi de deșeuri de cel puțin 2 metri înălțime.

În acest fel, vă asigurați că deșeurile medicale nu sunt în partea superioară a suprafeței, deci nu sunt ușor de săpat și trebuie să ne asigurăm că lucrătorii cu deșeuri nu au acces la această parte a zonei de basculare.

Dacă doriți să găsiți mai multe detalii despre operațiunile de depozitare și instrucțiuni, vizitați site-ul web al ISWA și găsiți noul Ghid pentru operațiunile de eliminare în depozitele de deșeuri ale ISWA, publicate în 2019, pe link-ul care apare pe ecran.

Al doilea mod este de a utiliza o parte veche a depozitului.

În acest caz, încercăm să găsim un loc deasupra deșeurilor vechi de până la 3 luni.

Săpăm un șanț adânc de 2 metri și îl umplem cu deșeuri medicale.

Asigurați-vă că nu puneți deșeurile medicale mai adânc de 0,5 sau 1 metru sub suprafață. Deci, ceea ce a mai rămas, acest 0,5 sau 1 metru, trebuie acoperit cu deșeurile vechi excavate.

Și apoi, deasupra, putem pune din nou sol. Din nou, trebuie să ne asigurăm că această zonă nu va fi accesată de către lucrătorii cu deșeuri.

A treia cale este de a crea o groapă de acoperire specială. În acest caz, în primul rând, trebuie să găsim o zonă în interiorul depozitului și să o izolăm, de preferință, cu un gard special.

Un mod tipic de a construi este să săpăm o groapă de 2 metri adâncime și să începem să punem deșeuri medicale în straturi, așezând solul deasupra fiecărui strat imediat după eliminarea lor, astfel încât să îl izolăm.

Dacă aveți var, adăugați-l. Va fi benefic pentru protejarea mediului și reducerea riscurilor de infecții.

După aceea, umpleți groapa până la maximum 0,5 metri sub suprafață și umpleți cei 50 de centimetri finali cu sol.

Din nou, vom aplica o barieră în zonă pentru a ne asigura că lcrătorii c deșeuri nu au acces acolo, pentru a-i proteja împotriva deșeurilor infecțioase.

Modalitatea a patra este ceea ce numim încapsulare.

Trebuie să găsim un recipient din metal sau de plastic și să-l umplem până la ¾ cu deșeuri.

Apoi, ultima parte a acestuia, aproximativ ¼, trebuie umplută folosind un mediu precum spuma de plastic, nisip bituminos, mortar de ciment sau argilă. Trebuie să vă asigurați că recipientul este sigilat.

După uscarea mediului, putem arunca recipientele în depozitul de gunoi prin operațiunile obișnuite de eliminare, din nou, de preferință, în partea de jos a celulei zilnice.

Așadar, permiteți-mi să recapitulez cele patru reguli pe care le-am învățat.

Regula nr. 1: mai sigur, mai bun.

Ceea ce înseamnă că, dacă dorim să eliminăm deșeurile medicale într-un depozit, este întotdeauna de preferat un depozit sanitar și

depozitele de deșeuri trebuie evitate în orice caz.

Regula nr. 2: fără contact.

Angajații și lucrătorii cu deșeuri nu ar trebui să intre în contact cu deșeuri medicale în timpul operațiunilor de eliminare.

Regula nr. 3: activitățile nu sunt cele obișnuite.

Ceea ce înseamnă, că anumite proceduri trebuie aplicate la eliminarea deșeurilor medicale într-un depozit sanitar.

Regula nr. 4: săpați în adâncime și izolați deșeurile medicale astfel încât să nu fie posibilă accesarea lor de către persoane care ar putea să le scoată sau animale să intre în contact cu acestea.

Permiteți-mi să termin cu un comentariu despre depozitele de deșeuri în pandemii. Depozitele de deșeuri sanitare sunt o parte indispensabilă a oricărui sistem de gestionare a deșeurilor.

În ciuda faptului că multe țări au politici oficiale de închidere a depozitelor sanitare, în final există întotdeauna un reziduu care trebuie eliminat în depozitele sanitare.

În pandemii, în special în absența tratamentului termic pentru deșeurile medicale, depozitele sanitare sunt o locație sigură și finală pentru deșeurile medicale, dar anumite proceduri, așa cum s-a explicat, trebuie aplicate.

Chiar dacă este disponibil un tratament termic pentru deșeurile infecțioase, în pandemii, de obicei, deșeurile medicale sunt într-o cantitate mai crescută decât de obicei.

Deci, depozitele de deșeuri sanitare pot oferi o cale alternativă de eliminare.

Nu în ultimul rând, Asociația Internațională a Deșeurilor Solide (ISWA) are cea mai mare bibliotecă online de documente de gestionare a deșeurilor.

Vă rog, să accesați baza noastră de date din acest link, furnizați doar adresa de e-mail și puteți avea acces la peste patru mii de documente disponibile. Cel puțin o sută cincizeci dintre ele sunt relevante pentru deșeuri provenite din îngrijirea sănătății și medicale.

Vă mulțumesc și rămâneți la curent cu noile informații!

Articol preluat de pe ISWA