Impactul dezvoltării urbane asupra calității aerului
Monitorizarea particulelor în suspensie provenite din construcții
Dezvoltarea urbană accelerată, un proces care definește societatea modernă, vine la pachet și cu o serie de consecințe negative asupra mediului și sănătății publice, de multe ori trecute în planul secund al importanței. Poluarea aerului este una dintre aceste consecințe ale transformării orașelor în metropole capabile să găzduiască tot mai mulți locuitori, iar un rol principal este ocupat de particulele în suspensie, în special cele generate de activitățile de construcții.
Cu o creștere continuă a populației urbane, orașele se extind rapid pentru a satisface nevoia de locuințe, infrastructură și locuri de muncă, iar această expansiune aduce cu sine intensificarea activităților de construcție, responsabile pentru o proporție semnificativă din poluarea atmosferică. Eliberarea de particule în timpul demolărilor, lucrărilor de construcție și amenajare reprezintă un factor major în degradarea calității aerului.
Particulele în suspensie sunt un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, cu compoziție și dimensiuni diverse, denumite și “aerosoli”. Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. Amestecarea betonului, tăierea și șlefuirea materialelor și săpăturile sunt procesele care generează cea mai mare cantitate de particule în suspensie.
Expunerea la acest tip de poluare nu provoacă doar disconfort, ci poate avea consecințe grave asupra sănătății umane. Inhalarea poate cauza probleme respiratorii precum astmul, bronșita și alte afecțiuni pulmonare, iar particulele fine pot ajunge chiar și în fluxul sanguin, ca factor agravant al afecțiunilor cardiovasculare. Copiii, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni preexistente sunt deosebit de vulnerabili la efectele negative ale poluării cu praf.
Soluția Dustroid de la Oizom
Pentru a înțelege și gestiona impactul poluării cu praf în zonele urbane, au fost dezvoltate sisteme complexe de monitorizare cu precizie a calității aerului. Tehnologiile moderne permit monitorizarea continuă a concentrațiilor de particule în aer și furnizează date în timp real, facilitând evaluarea riscurilor pentru sănătate și luarea, la timp, a unor decizii bine fundamentate.
Soluția Dustroid, dezvoltată de Oizom, este un sistem de monitorizare, în timp real, conceput pentru a măsura concentrația de particule în suspensie din atmosferă. Bazat pe tehnologii de înaltă performanță, sistemul are capacitatea de a monitoriza particule de diverse dimensiuni, variind de la 1 micron la 100 de microni. Numărarea optică a particulelor se realizează utilizând un fascicul laser extrem de precis, dar și o metodă de eșantionare activă brevetată (tehnologie de respirație electronică) privind procesul de aspirație și evacuare pentru colectarea și monitorizarea probelor de aer într-un mediu controlat. Astfel, izolarea efectului mediului extern asupra măsurătorilor aduce o precizie cu 13% mai mare decât standardele din industrie.
În varianta dedicată instalării în zonele urbane, Dustroid monitorizează particulele PM1, PM2.5, PM10, PM100, dar și temperatura și umiditatea. În plus, pentru o imagine mai precisă, pot fi instalate module pentru monitorizarea vitezei și direcției vântului, cantității de precipitații și nivelului de zgomot. Dincolo de beneficiile pentru controlul strict al calității aerului din orașe, mai ales în zona șantierelor de construcții, Dustroid poate fi utilizat și pentru monitorizarea particulelor eliberate în atmosferă și de activitățile de minerit, procese metalurgice, activitatea portuară și altele.
Ținerea sub observație permanentă a nivelului particulelor în suspensie a devenit esențială pentru calitatea vieții în zonele urbane, astfel, instalarea sistemelor de ultimă generație este primul pas în reducerea impactului negativ al activităților de construcții asupra calității aerului.