Media

HomeBlogImpactul filtrării asupra calităților organoleptice în cazul vinului îmbuteliat

Impactul filtrării asupra calităților organoleptice în cazul vinului îmbuteliat

Pentru a preveni degradarea vinului în timp, înainte de îmbuteliere, vinul trece prin etapa de filtrare, acolo unde este cazul, pentru a evita riscul de dezvoltare microbiologică.

Filtrarea vinului reprezintă un procedeu mecanic de limpezire care constă în trecerea lichidului tulbure printr-un strat filtrant foarte fin.

Aspectele importante de care trebuie ținut cont în timpul procesului de filtrare sunt de a stresa cât mai puțin vinul și păstrarea caracteristicilor organoleptice cât mai intacte, precum aromele sau buchetul aromatic, gustul, corpolența și onctuozitatea gustativă.

În acest scop, se recomandă ca în timpul îmbutelierii vinul să fie filtrat prin 2 trepte și anume:

  1. Filtrarea grosieră sau pre-filtrarea pentru îmbuteliere

Importanța acestei etape, constă în a elimina toate particulele solide din vin, prezente în urma tratărilor, condiționărilor și maturării vinului, cât și în urma etapelor de pregătire a vinului pentru îmbuteliere. Această etapă are ca și scop: reducerea contaminanților care pot colmata filtrele finale (particule solide, drojdii, substanțe coloidale cu lanț mare).

Fiind o treaptă în care aceste particule solide reprezintă un risc major pentru colmatarea membranelor finale, specialiștii Klarwin recomandă în funcție de fluxul tehnologic al cramelor, următoarele produse:

  1. Filtrarea finală

Filtrarea finală sau cea de control microbiologic, însumează mai multe cerințe și în special cele de eliminare a celulelor de drojdie, substanțelor coloidale cu lanț mic și a microorganismelor care ar putea degrada vinul și calitățile sale. Fiind o treaptă unde vinul este supus unei filtrări de ordinul a 0,45 um sau 0,65 um, cartușele folosite trebuie să prezinte calități superioare pentru a nu stresa vinul și a nu modifica compoziția vinului prin eliminarea unor substanțe, precum: arome, culoare, tanini, polizaharide, etc.

În funcție de disponibilitățile cramei cu privire la modalitatea de spălare și sterilizare a cartușelor, specialiștii Klarwin recomandă cu încredere, următoarele produse:

Sursa foto: dreamstime.com