Monitorizarea calității aerului cu senzorii Oizom la depozitele de deșeuri – Studiu de Caz
Depozitele de deșeuri generează un amestec complex de poluanți, iar mirosurile rezultate din descompunerea organică a deșeurilor afectează nu doar calitatea vieții în zonele înconjurătoare, dar pot avea și efecte nocive asupra sănătății mediului și populației. Astfel, monitorizarea eficientă a calității aerului devine esențială pentru gestionarea impactului și respectarea reglementărilor de mediu.
Senzorii de monitorizare a calității aerului de la Oizom
Senzorii Oizom sunt o soluție avansată și ușor de implementat pentru monitorizarea poluanților atmosferici. Tehnologia are capacitatea de a detecta o gamă largă de poluanți, în timp real, oferind date precise despre calitatea aerului, din proximitatea depozitelor de deșeuri. Folosind tehnologia IoT și algoritmi inteligenți de analiză a datelor, senzorii Oizom măsoară cu precizie și raportează cu privire la un spectru extins de compuși organici volatili și gaze specifice, responsabile pentru mirosurile neplăcute. Prin instalarea sistemelor, operatorii depozitelor pot anticipa și preveni situații critice, cum ar fi acumulările de gaze periculoase sau scăderea drastică a calității aerului, în perimetrul depozitului.
Sistemul de senzori Odosense implementat la Depozitul Ecologic Zonal de Deșeuri Brașov
În cadrul proiectului, sistemul Odosense, pentru monitorizarea mirosurilor, a fost instalat la un depozit de deșeuri de mari dimensiuni. Depozitul Ecologic Zonal Brașov gestionează deșeurile la scară mare, iar poluarea aerului și mirosurile neplăcute reprezintă o provocare semnificativă, pentru mediu și sănătatea comunităților din proximitate.
După consultarea cu specialiștii Klarwin, operatorul depozitului a decis instalarea a șase sisteme Odosense, un set avansat de senzori de la Oizom, special dezvoltați pentru industriile care generează emisii cu impact olfactiv, capabili să monitorizeze o gamă largă de indicatori de calitate a aerului. Senzorii au fost instalați în luna ianuarie a anului 2024 și au început să transmită date către platforma de monitorizare, pentru ca informațiile cu privire la calitatea aerului în proximitate să poată fi accesate, în timp real, de către echipele de management. Aceste date sunt folosite pentru a detecta creșterile bruște ale poluanților și pentru a genera alerte atunci când concentrațiile depășesc limitele sigure, astfel încât să se poată interveni rapid.
Sistemul Odosense instalat la Brașov măsoară parametri pentru cinci gaze, cu potențial poluant semnificativ, responsabile și pentru mirosurile neplăcute – dioxid de sulf (SO₂), amoniac (NH₃), hidrogen sulfurat (H₂S), metan (CH₄), dioxid de carbon (CO₂), dar și compuși organici volatili totali (TVOC) și principalii parametri meteorologici, care influențează dispersia mirosurilor – viteza și direcția vântului, temperatura, umiditatea și presiunea atmosferică.
Parteneriatul dintre Klarwin și Depozitul Ecologic Zonal de Deșeuri Brașov reprezintă un exemplu de succes în utilizarea tehnologiei de ultimă generație pentru a asigura monitorizarea și protejarea eficientă a calității aerului. Klarwin continuă să ofere expertiză și soluții personalizate, ajutând operatorii depozitelor de deșeuri să atingă își îndeplinească țintele de mediu, printr-o activitate controlată, transparentă și responsabilă. Prin integrarea celor mai performante tehnologii de monitorizare, cum sunt senzorii Oizom, acest parteneriat contribuie la protejarea mediului înconjurător, îmbunătățirea calității aerului și scăderea gradului de disconfort pentru comunitățile din vecinătatea acestor facilități.
Mai mult, proiectul deschide calea pentru utilizarea pe scară largă a sistemelor de monitorizare inteligente, sprijinind astfel evoluția către un activități industriale verzi, în care tehnologia și sustenabilitatea devin o parte indispensabilă în managementul deșeurilor.