Monitorizarea calității aerului, primul pas către orașele viitorului
În epoca inovațiilor tehnologice, conceptul de „smart city” promite să transforme radical modul în care trăim, lucrăm și interacționăm, punând un accent deosebit pe sustenabilitate, eficiență și, cel mai important, pe îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din mediul urban.
Pilonul central al unui oraș inteligent nu este reprezentat, însă, de digitalizare, ci mai ales de crearea unui mediu sustenabil. Poluarea aerului reprezintă una dintre cele mai mari provocări în calea acestui obiectiv, cu un impact major asupra sănătății publice, calității mediului și, în cele din urmă, asupra viabilității unui oraș inteligent. Densitatea mare a populației, vehiculele și activitățile industriale, transformă însă orașele în epicentre ale poluării, cu efecte severe asupra sănătății populației. Astfel, o monitorizare atentă și continuă a calității aerului devine pasul primordial în transformarea aglomerărilor urbane actuale în orașe ale viitorului.
Sistemele avansate de monitorizare a aerului colectează date, în timp real, printr-o amplasare strategică în întregul oraș sau în puncte cheie. Aceste date sunt esențiale pentru identificarea surselor de poluare, înțelegerea tiparelor și implementarea de soluții eficiente pentru reducerea emisiilor nocive. În același timp, oferă o bază solidă pentru deciziile de planificare urbană, de la dezvoltarea infrastructurii până la implementarea politicilor de mediu.
Integrarea sistemului Polludrone de la Oizom în infrastructura smart city
Cu o capacitate de monitorizare continuă și precisă a calității aerului, sistemul de senzori Polludrone, dezvoltat de Oizom, este un exemplu emblematic al tehnologiei care alimentează viziunea smart city.
Sistemul Polludrone monitorizează o gamă largă de parametri ambientali relevanți pentru calitatea aerului, inclusiv PM1, PM2.5, PM10, PM100, CO, CO2, SO2, NO, NO2, O3, H2S, zgomot, intensitate luminoasă, radiații, temperatură, umiditate, presiune atmosferică, viteza și direcția vântului, cantitatea de precipitații, oferind astfel o bază solidă pentru decizii informate și acțiuni prompte. Capacitatea sa de a monitoriza o gamă largă de parametri diferiți ai poluanților și condițiilor meteorologice îl face, în același timp, un instrument ideal pentru gestionarea calității aerului în infrastructurile urbane complexe, precum noduri rutiere, autostrăzi, tuneluri și aeroporturi.
Prin furnizarea de date precise și în timp real, sistemul ajută orașele să navigheze eficient o gamă diversă de provocări ridicate de poluarea atmosferică, inclusiv planificarea inteligentă a expansiunii urbane pentru a minimiza impactul asupra calității aerului și integrarea spațiilor verzi pentru a îmbunătăți filtrarea naturală.
În plus, accesul permanent la date actualizate, prin software-ul Envizom permite nu doar vizualizarea și analiza, ci, mai ales, adoptarea de măsuri proactive.
Astfel, transformarea orașelor noastre în orașe inteligente începe cu angajamentul de a asigura un mediu sănătos și sustenabil pentru toți locuitorii. Prin adoptarea și integrarea tehnologiilor inovatoare, orașele inteligente pot asigura un mediu mai sănătos, pot stimula dezvoltarea sustenabilă și pot răspunde mai eficient provocărilor ambientale ale secolului XXI. Astfel, odată cu tranziția către smart city, orașele nu devin doar inteligente din punct de vedere tehnologic, ci mai ales medii unde calitatea vieții ocupă cel mai important loc între preocupările autorităților.