Monitorizarea disconfortului olfactiv de la stațiile de epurare a apelor uzate

Stațiile de epurare a apelor uzate sunt infrastructuri esențiale pentru protejarea mediului și a sănătății publice. Aceste facilități tratează apele uzate provenite din gospodării și industrii, eliminând contaminanții și impuritățile, înainte de a le reintroduce în ecosistem. Procesul de epurare implică mai multe etape, care asigură că apa tratată îndeplinește standardele de calitate și poate fi reutilizată sau eliberată în siguranță în apele subterane sau de suprafață. Prin prevenirea poluării apei, stațiile de epurare contribuie semnificativ la menținerea echilibrului ecologic și protejarea sănătății publice, cu toate acestea, aceste facilități sunt adesea asociate cu emiterea de mirosuri neplăcute, care pot cauza disconfort semnificativ comunităților din apropiere. Gestionarea eficientă a acestor mirosuri este esențială pentru menținerea unei relații pozitive între operatorii stațiilor și locuitorii din vecinătate.

Mirosurile de la stațiile de epurare a apelor uzate provin din descompunerea materialelor organice și anorganice în procesul de tratare a apelor.

Cele mai comune surse de mirosuri sunt:

  • Hidrogenul sulfurat (H₂S): Un gaz rezultat din descompunerea materialelor organice, cunoscut pentru mirosul său de ouă stricate.
  • Amoniacul (NH₃): Un alt compus emanat din descompunerea materiilor organice și utilizarea dezinfectanților.
  • Compușii organici volatili (COV): Emanați în diverse etape ale procesului de epurare, aceștia pot include o varietate de substanțe chimice cu mirosuri puternice.

Mirosurile neplăcute pot avea un impact negativ semnificativ asupra calității vieții locuitorilor din proximitatea stațiilor de epurare. Disconfortul olfactiv poate conduce la plângeri din partea comunității, afectând reputația operatorilor și creând tensiuni locale. În plus, expunerea prelungită la anumite substanțe chimice poate avea efecte asupra sănătății.

Soluția Weathercom de la Oizom

Pentru monitorizare continuă și extrem de precisă a parametrilor meteorologici relevanți, Oizom a dezvoltat stația meteorologică automată Weathercom.

Weathercom colectează o gamă largă de date, inclusiv viteza și direcția vântului, cantitatea de precipitații, indexul UV, intensitatea luminoasă, temperatura, umiditatea și presiunea atmosferică. Fiecare dintre acești parametri sunt monitorizați continuu, iar accesul la date, în timp real, permite utilizatorilor să ia rapid decizii bazate pe informații concrete, atunci când situația o impune.

Weathercom oferă nu doar date meteorologice, ci și analize de tendințe și predicții bazate pe date istorice, facilitând astfel emiterea de avertizări timpurii și gestionarea proactivă a condițiilor de risc. Datorită carcasei sale rezistente și a designului adaptabil, echipamentul poate funcționa în condiții meteorologice și temperaturi extreme, asigurând continuitate și acuratețe în colectarea datelor. Această capacitate transformă Weathercom într-un instrument indispensabil pentru gestionarea eficientă a fenomenelor naturale.

Integrând tehnologie de ultimă generație, inclusiv independență energetică, datorită panoului solar inclus, stația meteorologică automată reprezintă unul dintre instrumentele indispensabile pentru a face față provocărilor climatice, din ce în ce mai severe, atât pentru administratorii orașelor inteligente și infrastructurilor importante, cât și pentru sectorul agricol.